Emmett i Bowen terapija: rješenje za bolno rame našeg vrhunskog gimnastičara Roberta Seligmana

Duži prikaz slučaja koji najbolje opisuje mogućnosti brze i kvalitetne rehabilitacije uz Emmett i Bowen tehniku u Ergoviti.

Vrhunski sportaš s boli u ramenu, na MR vidljivo: “…tekući sadržaj koji govori u prilog edema m.subskapularisa; manja količina tekućeg sadržaja u subakromijalnoj i subkorakoidnoj burzi; labrum zarotiran medijalno; znaci uslojavanja i zadebljanja zglobne čahure vjerojatno kao posljedica distenzije; uz gornju trećinu hvatišta infraspinatusa prisutna je plića uzura..“, ostalo manje-više uredno.

Klinički: ujutro se probudio sa snažnom boli ramena. Pokretljivost do 5 stupnjeva u svim smjerovima uz oštru bol. Noćna bol konstantna. Brufeni ne olakšavaju simptome. Bol je toliko iscrpljujuća da je klijent blijed i iscrpljen, a svaki pokušaj pokreta (oblačenje, tuširanje) izaziva intenzivnu slabost.

Drugi dan od pojave tegoba:
Započeo s fizikalnom terapijom u Ergoviti, koja je uključivala samo Emmett terapiju i Kinesiotaping (za akutni burzitis). Bol je trenutno promijenila lokalizaciju i smanjena je za 30%. Povukla se iz područja lopatice, m. trapeziusa i m.latissimusa dorsi i svela se na lokalnu bol područja subakromijalne burze (s periferiziranjem u tipično područje nadlaktice).
Treći dan od pojave tegoba:
Klijent dolazi bez slabosti i s osjećajem “čvršće ruke”, noćna bol više nije prisutna (samo prilikom okretanja), boli u mirovanju više nema, a bol koja se provocira na pokret manja je za 50% od jučerašnjeg dana. Pokretljivost povećana u svim smjerovima za 30%. Uvedena Bowen tehnika uz Emmett tehniku.
Četvrti dan od pojave tegoba:
Prije terapije – bol samo na pokret u području burze, pokretljivost i dalje ostala u jučer dobivenim referentnim vrijednostima. Uveden UZ na područje burze i Compex. Nakon toga primjena nekoliko Emmett procedura. Rezultat: pokretljivost ramena fiziološka u svim smjerovima, osim u smjeru elevacije koja sada iznosi 150 stupnjeva (s vrlo blagim bolnim lukom). Klijent vidno slobodnije koristi ruku pri hodu i svim aktivnostima. Na kraju aplikacija KT (space correction).

robert-5_n

Kontrolni, peti tretman odrađen je oko mjesec dana od nastanka simptoma. Svi pokreti ramenog zgloba u referentnim vrijednostima, snaga očuvana i odličan balans. Naš je klijent spreman za Svjetski kup u Dohi.

Nestanak zglobnog nesrazmjera lijeve ključne kosti
Pri kontrolnom tretmanu utvrđen je nestanak zglobnog nesrazmjera lijeve ključne kosti, koja je bila godinama prisutna, a sada se zbog uspostave normalnog mišićnog tonusa regije ramenog obruča i ta “abnormalnost” povukla. Ključna kost je zauzela fiziološku poziciju. Klijent je vidno zadovoljan brzinom i kvalitetom oporavka.
Prva fotografija prikaz ključne kosti prije tretmana; druga fotografija prikaz poslije:

robert-clavicula-1
robert-clavicula-4
Naš klijent je Robert Seligman, hrvatski gimnastički reprezentativac i član GD Osijek Žito iz Osijeka.
2005. zlatna medalja na Univerzijadi; 2008. brončana medalja na Europskom prvenstvu; 2013. srebrna medalja na Mediteranskim igrama; 2006., 2009., 2013., 2014.,2015. finalista Svjetskog prvenstva (8.,7.,6. 5. i 8 mjesto); 2014. sveukupni pobjednik Svjetskog kupa na konju s hvataljkama; 2005. – 2015. osvojio 22 medalju na natjecanjima Svjetskog kupa.

Ovaj unos je objavljen u Iz Ergovitine prakse. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.