Bowen terapija

Bowenova terapija također poznata i kao Bowenova metoda, Bowenova tehnika je terapija koja uključuje nježne ali precizne manipulacije mekog tkiva. Pokreti koji se rade su pokreti rolanja pomoću kažiprsta i palca terapeuta preko mišića, tetiva i živaca s minimalnim pritiskom.

Spada u područje komplementarne medicine, dakle u terapeutske postupke koji nisu konvencionalni ali se provode zajedno s propisanim oblicima liječenja (a ne umjesto njih), ili se provode samostalno u vidu preventivnih postupaka za očuvanje zdravlja.

Postupci su vrlo učinkoviti u omogućavanju balansiranja različitih tegoba mišićno-koštanog, živčanog sustava i različitih kroničnih stanja, te se koriste u cijelom svijetu zadnjih 40 godina s uspješnim rezultatima što potvrđuju provedena medicinska istraživanja.

Djelovanje Bowenove terapije

Naše je tijelo cijelo vrijeme u pokretu. Kretanje i “održavanje” unutarnjeg rada organizma predstavlja jedan stalan protok informacija iz tijela (periferije) u mozak i nazad u tijelo. Istovremeno mehanizam našeg tijela ustrojen je tako da se svi “kvarovi” (disbalansi) u tijelu popravljaju čim ih se uoči, npr. zacjeljivanje površinskih rana.
No, ponekad je stanje takvo (zbog stresa ili prevelikog vanjskog utjecaja) da mozak više ne može sa sigurnošću razlučiti koji dio tijela treba njegovu dodatnu intervenciju. Zbog tog prekida u komunikaciji dolazi do zakazivanja funkcije tijela koja se brine za normalizaciju stanja kod različitih disbalansa. Posljedice mogu biti: bolest, bol, smanjena funkcija dijela tijela, problemi sa spavanjem ili osjećaj umora, nezadovoljstva…

Bowenovim pokretom koji je drugačiji i poseban, osigurava se piezolektrični efekt na ovojnici mišića, tetiva i unutarnjih organa, te slanje signala mozgu da nešto s tim dijelom tijela nije u redu. Mozak reagira na stimulaciju relaksacijom okolne muskulature, time boljom lokalnom prokrvljenošću i samim tim bržim i boljim regeneracijskim procesima. Činjenica da Bowen djeluje preko ovojnica koje omataju cijelo naše tijelo i da se u tretmanu stimuliraju točke na površini gotovo cijelog tijela, čini Bowen holističkom terapijom.

Kako izgleda tretman i kome se preporučuje?

Trajanje Bowenovog tretmana može biti od 30 do 45 minuta. Prvi tretman, zbog razgovora i procjene može potrajati do sat vremena. U anamnezi , razgovoru o tegobama zbog kojih se došlo na tretman važno je iznijeti sve ostale zdravstvene poteškoće koje ima osoba koja je došla na tretman.
Sam Bowenov tretman slijedi nakon razgovora i mjerenja. Za tretman se pacijent mora prirediti tako da ostane ili u laganoj odjeći ili u donjem rublju. Položaj u kojima se provodi prvi tretman je prvo ležeći na trbuhu zatim slijedi ležeći na leđima. Terapeut će izvoditi lagane pokrete na pojedinim dijelovima tijela, te povremeno napuštati prostoriju na nekoliko minuta kako bi dozvolio pacijentovom tijelu da primi i odreagira na pokrete koji su izvedeni.

Više informacija –  Bowenova Terapija.

Komentari su zatvoreni.