Taping

Taping je metoda koja se temelji na procesu prirodnog tjelesnog samoizlječenja. Uporabom ljepljive elastične trake došlo se do otkrića kako poboljšati rad mišića (a posredno i drugih sustava) vanjskim djelovanjem.

Kinesiotape traku korisno je aplicirati što prije nakon nastanka ozljede ili bolnog stanja. Postupak se ponavlja svakih pet dana do nestanka simptoma i povratka funkcije. Aplikacija je moguća na svim mišićima, ligamentima, tetivama i zglobovima.

Traka se lijepi različito od standardnog sportskog tapinga čija je funkcija ograničavanje pokreta. Funkcija Kineziotapinga je omogućiti pokret, odići ili rastegnuti mišić i tako omogućiti brže regeneracijske procese na zahvaćenom području.

Četiri važne funkcije tapinga elastičnom trakom su:

  1. Podržava mišiće – poboljšava mišićnu kontrakciju kod oslabljenog mišića, umanjuje mišićni zamor, umanjuje preistegnutost i prenapetost mišića, umanjuje mišićne grčeve i nastanak ozljede, povećava opseg pokreta i uklanja bol
  2. Poboljšava protok tjelesnih tekućina – poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju, smanjuje upalne procese, poboljšava stanični metabolizam
  3. Smanjuje bol – aktivira spinalne i silazne inhibitorne sustave
  4. Korigira položaj zglobova – ispravlja nesrazmjer uzrokovan spazmom i skraćenjem mišića, normalizira mišićni tonus, poboljšava opseg pokreta i smanjuje bol

Ova fizioterapijska tehnika začeta je prije 30 godina, koristi se i usavršava tijekom godina u većini zemalja svijeta. Metoda nema neželjenih pojava, nije štetna, može se primjenjivati u svim dobnim skupinama i za sve bolesti i ozljede mišićno-koštanog sistema.

Primjena tapinga, u kombinaciji s ostalim fizioterapijskim intervencijama, doprinosi uspjehu u tretmanu, treningu i rehabilitaciji.
Imate pitanja u vezi ove metode? Stojimo na raspolaganju.

Komentari su zatvoreni.