Vježbe na lopti

Od osnutka Ergovite primjenjuju se grupne vježbe na velikoj lopti. Različiti su ciljevi vježbi, od vježbi kondicioniranja cijelog tijela, preko preventivnih vježbi za zdravlje kralježnice, preventivnih vježbi kod osteoporoze i inkontinencije do trudničkih vježbi i vježbi za djecu – no naše metode su uvijek iste.

Naše metode su:

  • individualizirani pristup svakom vježbaču
  • primjena zaštitnih položaja koja koristi onima koji imaju problema s kralježnicom (diskus hernia, operirana kralježnica, loše držanje), kao i onima koji su zbog načina života u riziku od nastanka neke od bolesti mišića, zglobova, kralježnice (isključivo sjedeće ili stojeće radno mjesto, rad za računalom, kontinuirano zadržavanje prisilnog položaja pri radu npr. stomatolozi, frizeri)
  • primjena novijih terapijskih koncepata (McKenzie koncept, PNF) u kreiranju vježbi
  • korištenje pomagala – velike lopte, elastične trake i tube, utezi

Prednosti vježbanja na velikoj lopti su: jedinstveni način jačanja muskulature, pomoć u svladavanju balansa i ravnoteže što djeluju stabilizirajuće na posturalnu muskulaturu – muskulaturu koja drži tijelo uspravnim.

Po nekim teorijama tip vježbi koje se izvode na lopti – male amplitude pokreta uz stalno prilagođavanje na narušavanje ravnoteže, stimulira prirodne inhibitore (ublaživače) bola koji djeluju na smanjenje boli u kralježnici.

Kombinacija vježbi istezanja i vježbi na lopti pokazala je učinkovite rezultate u prevenciji križobolje, najčešće bolesti današnjice.

Komentari su zatvoreni.