Bowen terapija i Chronova bolest u trudnoći

Chronova bolest je kronična upalna bolest crijeva, još uvijek nerazjašnjene etiologije.
Tipično zahvaća potpunu debljinu crijevne stjenke a najčešće se pojavljuje u najnižim dijelovima tankog crijeva tj. u ileumu i u debelom crijevu.

Imati ovakve tegobe u trudnoći, znači nemogućnost provođenja uobičajene terapije lijekovima, što dodatno komplicira stanje.

Naša klijentica javila nam se zbog simptoma s kojim se nosila u zadnjem periodu trudnoće. To su bila jutarnja kočenja šaka i trnjenja i oticanja prstiju. Sindrom karpalnog kanala (pritisak na središnji živac šake), je uobičajeni problem za treće tromjesečje i uglavnom prolazi nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta. No mi smo, naravno uzeli kompletnu anamnezu i dobili informacije o Chronovoj bolesti od koje gospođa boluje zadnjih deset godina. Dvije godine ranije bila je podvrgnuta opsežnoj operaciji crijeva, nakon koje je neprestano bila na medikamentnoj terapiji i stanje Chronove bolesti je bilo u granicama normale. Zbog trudnoće morala je prestati uzimati neke lijekove, što je dodatno opteretilo crijeva, pa je broj dnevnih stolica narastao na 4-6 (umjesto 2-3 koliko je prihvatljivo za Chronovu bolest).
Dodatni problem kojeg smo zabilježili je problem s venama. Osjećaj težine u desnoj nozi, prisutnost promjenjene kože oko vene, zbog čega je opskrbljena kompresivnim čarapama i savjetima o mjerama pomoći kod venske insuficijencije.

Uzeli smo u obzir sve gore opisano, a najviše desetogodišnju opterećenost gospođinog organizma teškim lijekovima (kortikosteroidi, imunosupresivi, antibiotici) kao i zahtjevnu operaciju u nedavnoj prošlosti, te smo se odlučili za pristup koji se u prvom tretmanu sastoji od sveukupno 5 procedura (pokreta).

U idućem susretu gospođa je navela značajno poboljšanje problema s rukama. Tek se ujutro, nakon sedam dana od zadnje terapije pojavilo oticanje i trnjenje kažiprsta i srednjeg prsta. Crvenilo oko vene se prestalo širiti i sve u svemu prisutno je opće bolje stanje. Promjena vezanih uz Chronovu bolest nije bilo.
Tako da je u drugom susretu napravljen kompletni tretman.

Nakon sedam dana, mlada trudnica došla je s poboljšanjem svih tegoba, a najviše je iznenadilo uravnoteženje broja stolica na, za Chron, idealne 2-3x stolice dnevno.

Porod je prošao odlično, bio je prirodan i bez komplikacija.

Ovaj unos je objavljen u Iz Ergovitine prakse. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.