Bowen terapija i poslijeporođajni mastitis

Mastitis je upala tkiva dojki, a očituje se pojavom bolne, crvene, vruće otekline na dojci. Ako imate mastitis, može se javiti vrućica i zimica.

Mastitis se najčešće javlja u žena koje doje (laktacijski mastitis), ali se u rijetkim slučajevima to stanje može pojaviti i kod žena koje ne doje.

U većini slučajeva laktacijski se mastitis javlja tijekom prva tri mjeseca nakon poroda (postpartum), ali može se pojaviti i kasnije tijekom razdoblja dojenja. Zbog tog stanja možete se osjećati iscrpljeno te će vam biti teško brinuti se o djetetu.

Liječenje mastitisa uključuje savjetovanje o uzimanju obilja tekućine i antibiotike usmjerene protiv Staphylococcus aureusa, najčešćeg uzročnika.

Naša nam se pacijentica obratila nakon dugotrajnijeg mastitisa koji ju je vrlo iscrpio i otežao dojenje. Mlada mama je bila umorna i imala je bolne dojke naročito pri dojenju i potrbušnom ležanju. Na ultrazvučnom pregledu dojki utvrđen je mastitis. Preporučena je antibiotska terapija, no pacijentica je predložila liječniku da bi pokušala s Bowen terapijom s čime se on složio. Datum iduće ultrazvučne kontrole zakazan je za tjedan dana.

Uzevši u obzir nedavni porod, iscrpljenost majke i akutnu upalu, naš je tretman bio vrlo ciljan i kratak. Nadalje, mlada mama je educirana o manualnim postupcima na dojkama kojima će i kod kuće nastaviti održavati učinak tretmana.

Iduća kontrola kod liječnika pokazala je da se površina upale smanjila za 50% i odlučili smo nastaviti s Bowenom. Pojačali smo količinu procedura (pokreta) na drugom susretu. Reakcija je bila samo pozitivna uz nešto obilniju probavu, koja je često prisutna pojava za vrijeme provođenja Bowen terapije.

Zadnja ultrazvučna kontrola pokazala je da više nema upaljenog tkiva dojke, tako da smo u zadnjem tretmanu ponovili iste procedure kako bi utvrdili stanje.

Naša terapija je završena, zajedničkim radom – liječnika, Bowen terapeuta i majke koja je kod kuće redovito provodila tretman za održavanje stanja. Rezultat su zadovoljno dijete i majka koja je neometano, bez korištenja antibiotika, dojila svoje dijete na opće zadovoljstvo.

Ovaj unos je objavljen u Iz Ergovitine prakse, Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.