Dojenački grčevi (kolike)

Dojenački se grčevi javljaju najčešće u prva 3-4 mjeseca života. Roditelji će primijetiti da im dijete često neutješno plače: plač počinje iznenada i javlja se najmanje tri dana u tjednu, a u velikom broju slučajeva epizode bolnog plača javljaju se svaki dan. Prema definiciji, dojenački grčevi ili kolike traju tjedan ili više dana, pri čemu dijete dobro napreduje na težini i uredno se razvija.

Dobro je znati: kolike su bezopasne i prestaju oko 4. mjeseca života. No iako se radi o prolaznim poteškoćama, uz njih je vezana golema količina stresa, kako za dijete, tako i za majku, oca i druge članove obitelji. Što je zapravo uzrok ovim bolnim grčevima ne može se sa sigurnošću reći. Po nekim istraživanjima razlog je nezrelost crijeva. Jaki grčevi imaju zadaću sazrijevanje crijeva.

Roditelji bi se trebali savjetovati s medicinskom sestrom ili posjetiti pedijatra kako bi isključili druge razloge bolova u trbuhu. Ukoliko se isključe organski poremećaji i liječnik potvrdi da su problemi kod djeteta kolike, može se djetetu i roditeljima pomoći Bowen tretmanom protiv grčeva.

Najčešće je dovoljno tri vrlo kratkih tremana u razmaku od sedam dana, kako bi se djetetu pomoglo. Tretman je vrlo nježan i blag, uključuje nekoliko pokreta za relaksaciju mišića smještenih uz kralježnicu i mišića dijafragme. Bowen tretman nema neželjnih učinaka. Preporuča se krenuti s terapijom odmah po pojavi simptoma, kako bi se što uspješnije i brže došlo do rezultata.

Bowenovom se terapijom pomaže i dojenčadi sa zatvorom i problemima spavanja, alergijama i kožnim problemima.

Ovaj unos je objavljen u Članci. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.