Pacijentica sa sarkoidozom

Sarkoidoza je multisistemska granulomatozna bolest nepoznate etiologije koju karakterizira nakupljanje T-limfocita i fagocita u zahvaćenim organima, te nestanak normalne građe tkiva.

Gospođa koja boluje od sarkoidoze došla je na konzultacije u Ergovitu zbog sljedećih simptoma: hroptanje i sviranje u prsima, naročito u ležećem položaju i pri naporima kao što je npr. hod. Ovi simptomi prisutni su deset mjeseci, a naglašeniji su zadnja dva mjeseca. Stanje se postupno pogoršava. Budući da smo se u razgovoru odlučile za Bowen terapiju, uslijedio je razgovor o ostalim tegobama. Pacijentica se požalila na loše spavanje i nesanicu koja traje godinama, povišeni krvni tlak, gastritis i na kontinuirane bolove u oba koljena zbog kojih je na lijekovima protiv bolova gotovo svaki dan.
Krenule smo s ciklusom terapija, jednom tjedno kroz šest tjedana.
Nakon početnih tretmana, vrlo brzo se vidjelo poboljšanje – počelo je vraćanje ravnoteže prvo na području spavanja i boljeg općeg raspoloženja. Zatim se učinak počeo vidjeti na mišićno-koštanom i respiratornom sustavu. Naime, prestala su boljeti koljena, a disanje se popravilo. Zadihanost se javljala samo povremeno (kod uspinjanja uz stepenice), a hroptanja i pištanja više nije bilo. Napomena – pacijentica je u tom vremenu bila bez terapije kortikosteroidima.

Nakon četiri tjedna pauze, što je uobičajeno nakon ciklusa od šest uzastopnih tretmana, stanje je bilo sljedeće. Pacijentica se osjećala odmornije, i dalje je dobro spavala, tabletu protiv bolova u koljenima nije uzela niti jednu za cijelo to vrijeme, disanje se potpuno stabiliziralo, a krvni nalazi pokazatelji autoimune reakcije pluća (ACE) su u normalnom rasponu vrijednosti.

Za sada ćemo jednom mjesečno raditi jedan tretman zbog održavanja pozitivnih učinaka terapije, a vremenom ćemo taj razmak sve više povećavati. Zajednički cilj je što bolja kvaliteta života, uz što manje uzimanja lijekova i što rjeđu potrebu za intervencijom (fizikalnom ili Bowen terapijom).

Ovaj unos je objavljen u Iz Ergovitine prakse. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.