Alergijski rinitis i Bowen terapija?

Alergijski rinitis je kronična upala sluznice nosa uzrokovana nekim od alergena. Javlja se u dva osnovna oblika: trajni i sezonski.

Kod sezonskog oblika smetnje se javljaju u određenom dijelu godine, obično u razdoblju cvatnje (pelud!), a najčešći alergeni su peludi trava, stabala i korova.

Kod trajnog oblika smetnje postoje većim dijelom godine jer je prisutna gotovo stalna izloženost alergenima, a najčešći alergeni su grinje, kućna prašina, dlake životinja, tekstilna vlakna i sl.

Simptomi koji se javljaju u alergijskom rinitisu su začepljenost nosa, pojačana vodenasta sekrecija iz nosa, kihanje, osjećaj suhoće ili sekreta u nosu koji se ne može ispuhati te, povremeno, krvarenje iz nosa. Kod sezonskog alergijskog rinitisa vodeća smetnja je kihanje, dok je kod trajnog vodeći simptom začepljen nos. Rinitis i sinuitis su vrlo često početna faza razvoja bolesti gornjih i donjih dišnih putova. Postoji dokazana veza između alergijskog rinitisa, astme, sinuitisa te nosne polipoze. Alergijski je rinitis jedan od glavnih čimbenika nastanka kroničnog rinosinuitisa.

Neliječeni alergijski rinitis uzrokuje oteklinu sluznice zbog koje može doći do suženja sinusnih ušća, koje pogoduje nastanku sinuitisa. Stoga primjerena kontrola i liječenje alergijskog rinitisa mogu biti važna prevencijska mjera u sprječavanju sinusitisa.

Osim liječenja lijekovima, važno je povećati imunitet organizma. Zdravi organizam sposoban je potaknuti procese iscjeljenja i sam sebe zaštiti od bolesti. I suprotno, oslabljeni imunitet može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući i alergiju.

Bowen terapijom potiče se prirodni imunitet svakog organizma, te se stimuliraju procesi limfne drenaže koji su važni kod rinosinusitisa. Povoljni rezultati tretmana su i relaksacijski procesi na mišićima što je posebno važno za mišiće koji sudjeluju pri disanju (posebice dijafragma) i koji se prekomjerno stežu u napadima otežanog disanja, karakterističnog za astmu.

Kako se provodi Bowen terapija kod alergija?
Za sezonske alergije potrebno je 6 tjedana prije cvatnje alergena (npr. topola, trave, ambrozija) napraviti jedan Bowen tretman tjedno. Ukoliko ima potrebe, u sezoni alergije može se napraviti još nekoliko tretmana za održavanje učinka terapije.

Za alergije koje traju preko cijele godine, tretmani se mogu raditi bilo kad u seriji od minimalno 3 do 10 dolazaka, ovisno o individualnoj reakciji na terapiju.

Izvođenje samog tretmana je vrlo nježno, nema kontraindikacija i provodi se uz klasično liječenje lijekovima koje je prepisao nadležni liječnik.

Bowenova terapija primjenjiva je kod djece od samog rođenja, kod trudnica i osoba starije životne dobi.

Pogledajte peludni kalendar Hrvatske i planirajte svoj dolazak na Bowen terapiju na vrijeme.

Ovaj unos je objavljen u Članci. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.