Artroza kuka

Koksartroza (coxarthrosis) se ubraja među najčešće bolesti kuka u starijoj životnoj dobi. Karakterizira je postupni razvoj degenerativnih promjena zglobne hrskavice, a kasnije i ostalih zglobnih struktura.

Mnogobrojni su čimbenici nastanka. Najčešći primarni čimbenici su starija dob, prirođena razvojna anomalija zgloba kuka, prekomjerna tjelesna težina, traumatska oštećenja, upale, lokalni cirkulacijski poremećaji i dr.

Klinički simptomi ovise o uznapredovalosti same bolesti.
Najprije se javlja umor i povremena bolnost pri većem opterećenju oboljelog zgloba. Karakteristična je tzv. startna bol (bol nakon duljeg mirovanja), te bol npr. prilikom silaženja niz stepenice odnosno pri aktivnostima kod kojih ne dolazi do velike kontrakcije mišića i zglob nema njihovu «zaštitu». Poslije se mogu pojaviti bolovi i u mirovanju. U izraženom stadiju bolesti bolesnik šepa na stranu bolesnog opterećenog zgloba, bolovi su stalni, a pokretljivost zgloba je bitno smanjena. Razvijaju se aduktorna i fleksijska kontraktura kuka, natkoljenica je u položaju vanjske rotacije a dolazi i do hipotrofije pelvitrohanterne muskulature.

Terapijske vježbe – opći ciljevi koje treba prilagoditi individualnom stanju svakog bolesnika:

Spriječavanje ili savladavanje kontraktura – vježbama opsega pokreta i vježbama istezanja fleksora, aduktora i vanjskih rotatora kuka. Provode se aktivnim, rasteretnim vježbama u grupi, potpomognutim vježbama od strane fizioterapeuta, u suspenzijskoj napravi, na suspenzionskoj dasci ili u vodi. Specifična vrsta vježbi karakteristična za degenerativne reumatske bolesti su pendularne vježbe. Provode se tako što bolesnik stoji na zadnjoj prečki švedskih ljestava zdravom nogom. Bolesna noga slobodno visi; bolesnik izvodi ljuljanje bolesne noge u smjeru ekstenzije i unutarnje rotacije.

Jačanje hipotrofiranih mišića – ekstenzora, abduktora i unutarnjih rotatora natkoljenice. Jačanje pelvitrohanterne, glutealne kao i ostale posturalne muskulature izometričkim vježbama ili vježbama u vodi.

Edukacija pacijenta

Edukacija pacijenta odnosi se na: program vježbi u kućnom režimu, učenju pravilne posture te o važnosti i načinu uporabe ortopedskih pomagala (uporabom štapa na zdravoj strani rasterećuje se zglob kuka); Savjetuje se pacijenta o potrebi odmaranja u potrbušnom položaju zbog prevencije fleksijske kontrakture, o potrebi izbjegavanja dužeg sjedenja u istom položaju sa prekriženim nogama; Ukoliko se kontraktura razvila stolica mora biti visoka i kosa. Pacijenti bi trebali nositi obuću s gumenim đonovima koji amortiziraju hod ali i sa pravilnom obućom potrebna je racionalizacija kretanja jer se time usporava progresija bolesti.

Ovaj unos je objavljen u Članci. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.