Bolna noga

Nedavni slučaj pacijenta koji je odradio šest Bowen terapija u nizu, s manjim ili većim razmacima navela nas je da još jednom predstavimo ovaj iznimno koristan tretman.
Gospodin je došao s velikim bolovima u području cijele desne noge. Primarna bol je kretala iz područja sakroilijakalnog zgloba da bi se kasnije prenijela na zglob kuka i duž cijele noge. Na skali boli, pacijent je opisao bol brojkom 8-9/10.
Funkcijski problem predstavljalo je otežano kretanje, propadanje noge, trnjenje.
Kompletna dijagnostika je napravljena i liječnička dijagnoza potvrdila je osteoartritis desnog kuka. U razgovoru s pacijentom saznali smo da je u prošlosti bolovao od tumora testisa, koji je, na sreću, uspješno izliječen. Provedena dijagnostika potvrdila je da trenutno stanje pacijenta nije u vezi s prethodnim oboljenjem.

Nakon vrlo detaljno uzete anamneze i objašnjenja pacijentu što može očekivati od Bowen terapije, donijeli smo zajedničku odluku da ćemo probati, budući se stanje uz do tada provedene fizikalne terapije u nadležnom Domu zdravlja nije mijenjalo na bolje. Bol je postajala neizdrživa, funkcija sve otežanija, a dob našeg pacijenta je premlada da bi ga ortopedi podvrgli operaciji ugrađivanja umjetnog kuka.

Nakon svakog tretmana dolazilo je do promjena kod pacijenta, što je značilo da je mozak primio impuls (poruku s periferije) i da je krenuo u obradu te informacije mijenjajući stanje organizma. Promjene nisu uvijek išle na bolje, znalo je biti i reakcija kod kojih je dolazilo do povećanja boli nakon tretmana, laganih tresavica, umora. Tijekom svog dolaženja pacijentu se, budući da nije bio na bolovanju cijelo vrijeme liječenja, pojavila i bol u desnom laktu. U pitanju je bila tipična klinička slika teniskog lakta, koju smo zajedno s bolnim kukom tretirali Bowen terapijom.

Rezultat našeg ciklusa liječenja je sljedeći: propadanje i trnjenje noge nestalo je nakon prvog tretmana. Bol je oscilirala sa stalnim smanjivanjem intenziteta, tako da je nakon zadnje terapije pacijent ocijenio svoju bol brojkom 2-3/10. Takva bol za njega je potpuno prihvatljiva i s njom bez problema provodi dnevne obveze, ne uzima lijekove protiv bolova. Lakat se također oporavio, osjeti ga samo u povremenim većim opterećenjima. Kompletno stanje je jako poboljšano i gospodinu bi zadržavanje takve situacije predstavljalo iznimno uspješan učinak terapije.

Mi smo zadovoljni učinkom Bowen terapije, a posebno ističemo kako je naš pacijent na početku cijelog ciklusa jedva odradio uvodni razgovor zbog bolova koji su bili prisutni čak i u sjedenju. Naš završni razgovor, koji je bio uvod u zadnji tretman, protekao je ugodno čak i uz zanimljive šale našeg pacijenta, koji nije imao problema sa sjedenjem i položajem noge.

Plan za dalje je susret nakon četiri tjedna, kad se očekuje konačna slika učinka tretmana i dogovor o eventualnom održavanju stanja do operacije, koja je naravno u planu, ali bit ćemo sretni ako za pacijenta “ulovimo” još koju godinu. Svaki dodatni mjesec ili godina je kod ugradnje umjetnog zgloba iznimno važna, jer implantati imaju svoje očekivano “vrijeme trajanja”, pa se tijekom života, ako je ugradnja bila u ranijim godinama moraju mijenjati više od jednog puta.

Ovaj unos je objavljen u Iz Ergovitine prakse. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.