Dugotrajna bol u donjem dijelu leđa

emmet-2Naša je klijentica došla na nagovor kćeri. Bez puno optimizma gospođa je prepričavala dosadašnje tegobe i liječenja koja je poduzela.
Bol u donjem dijelu leđa (sakroilijakalno obostrano) koja traje zadnje tri godine, a javlja se barem 2-3 puta godišnje. Ovaj put intenzivirala se zadnja tri mjeseca do te mjere da se jačina boli znala popeti na skali jačine boli 10 do 10, a i pokretljivost joj je često znala biti ograničena. Svakodnevno prisutna jutarnja ukočenost i startna bol u području kukova.
Gospođa je ponijela Rtg snimku koja pokazuje suženi zglobni prostor sakrolijakalnih zglobova, koštane promjene u smislu osteoartritisa oba kuka, degenerativne promjene na simfizi. Dosadašnja terapija sastojala se od Voltaren injekcija, fizikalne terapije i analgetika. Prema savjetu počela je i s provođenjem vježbi tri puta tjedno, zadnjih godinu dana, na žalost bez utjecaja na smanjenje boli. Ostali zdravstveni problemi uključuju nedavnu ginekološku operaciju, menopauzalne probleme, probleme sa želucem i učestalo noćno buđenje, te anksioznost zbog dugotrajnih bolova.

Budući je sve druge opcije probala, gospođi je savjetovana Bowenova i Emmett terapija, koja je i provedena u prvom susretu.

Nakon prvog tretmana reakcija je bila prilično velika i značajna, te je trajala tri dana. U tom je periodu bol postala ne samo dnevna nego i noćna, te je mijenjala svoju uobičajenu lokaciju i intenzitet. Ovakav “odgovor” tijela nije neuobičajen i jedan je od sigurnih pokazatelja da će ishod Bowenove terapije biti pozitivan. U iduća četiri susreta provedene su procedure usmjerene na područja sakroilijakalnog zgloba, zdjelice, ali i prvog vratnog kralješka (atlasa) koji isto tako regulira biomehaničke odnose tijela, te kokcigelanog područja.

Po provedenom ciklusu stanje je bilo sljedeće – bol se više ne javlja u uobičajenim situacijama. Može ju samo potaknuti nošenje teških predmeta, ali onda samo u dvije točke (ne na području cijelih križa) i smiri se nakon kraćeg odmora. Raspoloženje je odlično. Spavanje bolje.

Zbog želje da se organizam održi u ravnoteži i da ovakvo stanje potraje dogovoreni su povremeni tretmani održavanja. Jedan je obavljen mjesec dana nakon provedenog ciklusa, sada se povećava razmak i drugi susret za održavanje planiran je nakon dva mjeseca.

Ovaj unos je objavljen u Iz Ergovitine prakse. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.