Savjetujemo: kad vam je potrebna masaža a kad fizikalna terapija?

U svom svakodnevnom radu s pacijentima susrećemo se sa situacijama kad njihova očekivanja nisu u skladu s realnim stanjem u kojem se nalaze. Isto tako, srećemo se i s problemima u terminologiji, pa je riječ masaža zamjena za sve ostale terapijske pristupe i principe. Ne umanjujući korisnost masaže, želimo da naši pacijenti znaju kako je u nekim slučajevima ona posve neučinkovita, pa čak i kontraindicirana (ne smije ju se provoditi da ne pogorša stanje!), no to ne znači da fizioterapeut nema druge terapijske načine kojima može pomoći. Upravo iz tog razloga odlučili smo složiti ovaj mali algoritam smjernica, koje su grubi naputci o tome što pacijent treba očekivati pri svom dolasku u Ergovitu, ovisno o stanju u kojem se nalazi. Naglasak stavljamo na grubi i vrlo općeniti, jer svaki naš pacijent ima svoje specifičnosti kojima se nakon fizioterapijske procjene individualno prilagođavamo. Isto tako, nama je važno utjecati na to da se isti problem ne vrati uopće ili barem ne u bliskoj budućnosti, što je moguće jedino sveobuhvatnim i jedinstvenim pristupom svakom pacijentu. Ovdje izuzimam osobe koje imaju kronične bolesti (reumatske, ortopedske, neurološke), te su zbog prirode oštećenja cjeloživotno usmjerene na pomoć fizioterapeuta.

Kako se služiti ovim naputcima?
Prvi izraz imenuje problem, nakon toga slijedi kratak opis problema, na kraju je vrlo općenito predloženo što bi moglo pomoći i koliko treba trajati rješavanje problema. Važno je naglasiti da terapiju provodimo samo dok je potrebna, znači prestanak simptoma i povratak funkcije označava i kraj terapije. Kod nas ne morate dolaziti do neke unaprijed utvrđene brojke ukupnog dolazaka na tretmane.

Lokalna bol u mišićima——–boli samo na pokret —— noću dozvoljava spavanje—-sve funkcije mogu se provoditi kao i prije uz manju nelagodu —– masaža (preporučamo prethodno provesti uvodnu fizikalnu proceduru zagrijavanja infracrvenom svjetiljkom)

Lokalna bol u kralježnici——–boli i u mirovanju i u pokretu —— noću povremeno ometa spavanje—-sve funkcije provode se kao i prije uz veću nelagodu —– fizioterapijska procjena – ——–moguća terapija: masaža + fizikalna terapija ———— očekivani broj dolazaka od 3 do 6 puta kroz dva tjedna

Bol u leđima i/ili duž ruke ili noge, trnjenje i žarenje duž ekstremiteta——–boli i u mirovanju i u pokretu —— noću nemoguće spavanje od bolova—-otežano ili onemogućeno provođenje svih dnevnih aktivnosti (obavljanje higijene, hodanje) —– fizioterapijska procjena – ——–moguća terapija: fizikalna terapija i/ili Bowen terapija —- očekivani broj dolazaka za fizikalnu terapiju 10 puta (svakodnevno), za Bowen terapiju 3-5x (na terapije se dolazi jednom tjedno)

Svježa ozljeda mišića, tetiva ili zgloba ——- pregledom kod liječnika utvrđeno da se ne radi o prijelomu i/ili opsežnoj rupturi tetive i/ili težem stupnju uganuća gležnja kojeg treba imobilizirati u gipsu—— bol i otežana funkcija (npr) hodanje ———— odmah nakon ozljeđivanja———– fizioterapijska procjena – ——–moguća terapija: kineziotaping i fizikalna terapija ili Bowen terapija ———— očekivani broj dolazaka za fizikalnu terapiju minimalno 10 puta (svaki drugi dan), za Bowen terapiju 3-5x (na terapije se dolazi jednom tjedno)

Svi gore opisani problemi koji su praćeni poteškoćama sa: nespavanjem, probavom, glavoboljama, hormonalnim disbalansima, alergijama, prevelikim stresom, problemima sa želucem, krvnim tlakom ili nekom kroničnom bolešću (pluća, bubrega, neurološka, reumatološka) —————-najbolja preporuka i najbolji izbor je provođenje Bowen terapije jer se samo ovim pristupom može utjecati na poboljšanje ne samo ozljede i bolova nego i općeg stanja organizma.

Od fizikalnih procedura koristimo – compex elektroterapiju, kineziotaping, ultrazvučnu terapiju, laser, infracrvenu i terapiju polariziranom svjetlošću. Za sve ostale manualne metode dodatno smo educirani raznim pristupima tretmana mehaničkih križobolja i problema sa zglobovima od Manualne medicine, McKenzie terapije, Mulligan, Cyriax, Bowen terapije, Emmet tehnike, Yumeiho terapije. Koju ćemo od navedenih metoda izabrati ovisi o samom pacijentu, simptomima koje ima i ostalim zdravstvenim tegobama. Cilj nam je u što kraćem vremenu smanjiti bol i vratiti funkciju ozlijeđenog dijela tijela. Uspješno radimo zadnjih devet godina s našim klijentima koji su uglavnom zaposleni ljudi koji puno sjede, no imamo klijenata i vrhunskih sportaša, umirovljenika i djece s bolnom kralježnicom… Iskreno se nadamo da će ovaj algoritam biti koristan u daljnjoj komunikaciji s Vama i što kvalitetnijem pružanju usluga.

Ovaj unos je objavljen u Članci. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.